Forum FantasyWorld.pl Strona Główna FantasyWorld.pl

Probably The Greatest Site In The World

FAQFAQ   Regulamin    SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Abradab - "Czerwony album" [Płyta]
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FantasyWorld.pl Strona Główna -> Muzyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vlad
Developing
Developing

Ostrzeżenia: 0/5

PostWysłany: Pon Sie 23, 2004 10:07 pm    Temat postu: Abradab - "Czerwony album" [Płyta] Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Długo się zastanawiałem, czy warto założyć temat dla tego krążka... ale kiedy zauważyłem, że słuchają go nie tylko fani hh, postanowiłem dać wam możliwość wypowiedzi :]

Abradab na swojej solówce pokazał się ze strony świetnego producenta, no ale... według mnie to nie do końca to. Oprócz singlowych kawałków, na uwagę zasługuje jedynie "Piosenka o G." (w której to gówno zostało użyte w wielu tego słowa znaczeniach) i "Rapowe Ziarno" (w stylu ragga z gościnnym udziałem Gutka). Inne numery, mimo że dobre, niestety nie powalają na kolana... Chociaż ciekawy okazuje się jeszcze track "Państwo jest nasze" na bicie z kawałka "Miasto jest nasze". Wielka szkoda, że nie udało mu się ściągnąć Jokę do tej produkcji... Album jest solidny, ale brakuje mu tego czegoś, co posiadały płyty K44... tego, co przyciąga i niepozwala oderwać się od krążka. W każdym razie, czekam na kolejną solówkę dAba i mam nadzieję, że tym razem się nie rozczaruję :]
tery83
Gość

PostWysłany: Wto Sie 24, 2004 6:15 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Album jest warty zauważenie i dokładnego przesłuchania. Rapowe ziarno jest konkretne. Swoja drogą ciekawe co na to WSZ i CNE...
Płytka jednak rzeczywiście jest słabsza od kalibrów... Sądzę, że to z prostej przyczyny. Kaliber 44 to obaj bracia a kiedys jeszcze Magik...
Tego ostatniego już nie ma, Joka w stanach siedzi, Dab nagrał płytkę bez nich, wyszło to całkiem przyjemnie, ale jadnak nie ma klimatu Kalibra...
Powrót do góry
yakuza
Gość

PostWysłany: Wto Sie 24, 2004 8:29 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przesłuchałem płytkę (dzięki Vlad:) )i cóż mogę powiedzieć:
Całkiem ciekawa, utrzymywana na dobrym poziomie w niezłym klimacie płytka Daba. Szczegolnie spodobały mi się kawałki:
- miasto jest nasze
- lubie dobre (feat. Gutek)
- piosenka o G.
- rapowe ziarno - szyderap (feat. Gutek)
- państwo jest nasze (feat. Gutek&Tede - chyba najciekawszy kawałek)
Reszta utworków jest taka sobie - mogą być lecz, jakoś mi mocno nie przypasiły^^.

Album godny uwagi - przesłuchania lecz Kaliber to nie jest (3:44 Cool ).
Gutek ragguje widocznie dobrze się z tym czuje... ja nic do tego nie mam;)
Powrót do góry
Vlad
Developing
Developing

PostWysłany: Wto Sie 24, 2004 9:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

yakuza napisał:
Szczegolnie spodobały mi się kawałki:
- miasto jest nasze
- lubie dobre

Właśnie, to jest błąd dAba... nie wymieniałem tych kawałków dlatego, że juz wcześniej mogliśmy je słyszeć... i to w paru wersjach... Nie sądzicie, że ta płyta była aż nazbyt singlowa? Za mało świeżości? A Abradab tak obiecywał, jak on to chce dopracować płytę... oj, chyba mu to za bardzo nie wyszło...
tery83
Gość

PostWysłany: Wto Sie 24, 2004 9:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Może bardziej zależało mu na tym by o sobie przypomnieć? W końcu troche czasu minęło od ostatniej płyty Kalibra...
A może zrobił to na odp*** się?
Powrót do góry
Vlad
Developing
Developing

PostWysłany: Sob Sie 28, 2004 10:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tery83 napisał:
Może bardziej zależało mu na tym by o sobie przypomnieć? W końcu troche czasu minęło od ostatniej płyty Kalibra...
A może zrobił to na odp*** się?

Oj, nie sądzę...

"Generalnie nie zależało mi na tym, żeby wykorzystywać swoją popularność czy zachować medialną ciągłość wydarzeń związanych z Kalibrem. Zależało mi przede wszystkim na tym, żebym ja był z tej płyty zadowolony, bo to jest dla mnie najważniejszy wyznacznik."

Według mnie, dAb "wypalił się", stracił swój dawny charakter i niestety nie zaskakuje już pomysłami... To już nie jest ten koleś, którego znamy z K44... Mam cichą nadzieję, że na kolejnej solówce poprawi się :]
tery83
Gość

PostWysłany: Nie Sie 29, 2004 10:41 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cóż, nie zbadane są wyroki... Może do nasępnej płyty nawinie się Joka i braterska siła sprawi, że będzie lepiej. Dab, pewnie ma sporo na głowie, w końcu rodzina też wymaga poświęcenia jej czasu...
Powrót do góry
budda
Amateur
Amateur

PostWysłany: Wto Sie 31, 2004 11:37 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A mi sie podoba "Rapowe ziarno", niestaty calej płytki nie przesłuchałam, wiec się na jej temat nie będe wypowiadać Smile Ale dodam tylko, ze Abradab, ma bardzo ciekawy głos i przyjemnie się go słucha Smile
Strach, to grzech pierworodny. Niemal wszystko zło na świecie ma swe źródło w tym, że ktoś się czegoś boi. Jest to zimny, olizgły wąż, który owija się wokół ciebie. Nie ma nic okropniejszego ani bardziej poniżającego niż żyć w bojaźni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Vlad
Developing
Developing

PostWysłany: Sob Wrz 18, 2004 2:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj, w programie MopMan, miałem okazję zobaczyć wywiad z dAbem :] Dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy... choćby to, że solówkę planował jeszcze przed "3:44", a takie kawałki jak np. "Konfrontacje" miały się na niej znaleźć (ciekawostka: track "Piosenka o G." jest jej kontynuacją"). Widać wyraźnie, że przez te kilka lat styl Abradaba wyraźnie się zmienił... Według mnie, jeśli wydałby płytę w czasach trzeciego albumu K44, to odniosłaby ona zdecydowanie większy sukces i, co więcej, byłaby lepsza. A teraz najgorsze - wracając do wywiadu... dAb powiedział, że ragga zaraziła go na tyle, iż bardziej go lubi i słucha więcej od rapu... To był dla mnie cios Sad
yogurt
Eternal
Eternal

PostWysłany: Sob Wrz 18, 2004 2:56 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niby skad ze bylaby lepsza ??? dan bylaby inna, ale czy lepsza ?? wrozka jestes czy jak ??

i dobrze ze czerpie inspiracje z innych nurtow muzyki, przez takich ludzi rap nie siedzi w piaskownicy lub blokach Razz

Czerwona plyta to nie 3:44 bo nie miala taka byc ;p i bardzo dobrze ;p dama sie gdybym uslyszal poraz kolejny ta sama plyte

A co do samej plytki to podoba mi sie bardzo. Dab ma swietne flow i rymy. Glos ma jaki ma (znaczy nie przeszkadza mi) trudno sie mowi. Gutek tez dobrze wzmocnil plytke :> ... mi np sepleniacego Joki wogole nie brakowalo (ktory notabene jest po prostu slaby RazzRazz) Razz
Developing
Developing

PostWysłany: Sob Wrz 18, 2004 8:28 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

yogurt napisał:
Niby skad ze bylaby lepsza ??? dan bylaby inna, ale czy lepsza ?? wrozka jestes czy jak ??

Wyłącznie same kawałki dAba z 3:44 były lepsze niż cały Czerwony Abum.

yogurt napisał:
i dobrze ze czerpie inspiracje z innych nurtow muzyki, przez takich ludzi rap nie siedzi w piaskownicy lub blokach :P

Ja nie mówię, że to źle :P

Uważam, iż akurat w tym przypadku mieszanie stylów nie wyszło albumowi na dobre. Abradab nie pasuje do takich klimatów...

yogurt napisał:
Czerwona plyta to nie 3:44 bo nie miala taka byc ;p i bardzo dobrze ;p dama sie gdybym uslyszal poraz kolejny ta sama plyte

A ja bym się ucieszył ;>

yogurt napisał:
A co do samej plytki to podoba mi sie bardzo. Dab ma swietne flow i rymy. Glos ma jaki ma (znaczy nie przeszkadza mi) trudno sie mowi. Gutek tez dobrze wzmocnil plytke :> ... mi np sepleniacego Joki wogole nie brakowalo (ktory notabene jest po prostu slaby :P:P) :P

Joka nie jest słaby... po prostu jeszcze nie miał szansy pokazania pełni swoich możliwości. Czy już nie pamiętasz Kontem OKa? :]
Runya
Novice
Novice

PostWysłany: Sob Wrz 18, 2004 8:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

"Ideały jedna na milion, my i tak przemycimy ją. Choćby padł ostatni bastylion, nie da rady, my i tak zasadzimy ją."
Rapowe Ziarno (za błędy w tekście, rzadko słyszę tą piosenkę Wink ).

Jedyna, oprócz 1 8 L "Jak zapomnieć", piosenka HH, która mi się spodobała Very Happy
Płyty niestety nie słyszałam jeszcze Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Vlad
Developing
Developing

PostWysłany: Sob Wrz 18, 2004 9:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Runya napisał:
"Ideały jedna na milion, my i tak przemycimy ją. Choćby padł ostatni bastylion, nie da rady, my i tak zasadzimy ją."
Rapowe Ziarno (za błędy w tekście, rzadko słyszę tą piosenkę Wink ).

Jedyna, oprócz 1 8 L "Jak zapomnieć", piosenka HH, która mi się spodobała Very Happy
Płyty niestety nie słyszałam jeszcze Sad

Ludzie... litości...

Słuchasz może disco-polo? Wink
FreeMind
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Wrz 18, 2004 9:06 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie przejmuj sie Runya, Vlad juz jest taki ************ Smile
rock crushes lizard,
lizard poisons Spock,
Spock smashes scissors,
scissors decapitates lizard,
lizard eats paper,
paper disproves Spock,
Spock vaporizes rock,
and—as
it always has—
rock crushes scissors.
Powrót do góry
yogurt
Eternal
Eternal

PostWysłany: Nie Wrz 19, 2004 5:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

aj ciarki mnie przeszly RazzRazz 18L w jednym slowie z dabem (a tak btw zauwazyliscie podobienstwo z takim stgarym zespolem LO27 ?? XD XD)

Dobra vlad nie ma co dyskutowac ;p bo nikt nikogo nie przekona Razz mi sie podoba co na tej plycie zrobil dabik i nie zaluje ze zabraklo na niej Jolki Razz
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FantasyWorld.pl Strona Główna -> Muzyka Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: