|
FantasyWorld.pl
Probably The Greatest Site In The World

|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Volcan Raven Beginner

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 11:27 am Temat postu: Umberto Eco |
|
|
Umberto Eco, jeden z najsłynniejszych naukowców i pisarzy XX wieku, urodził się w Alessandrii w Piemoncie w 1932 roku. Po uzyskaniu tytułu doktora (jego praca poświęcona była św. Tomaszowi z Akwinu) wykładał na uniwersytetach w Turynie i Mediolanie. Obecnie jest profesorem uniwersytetu w Bolonii. W pracy badawczej zajmuje się m.in. semiotyką, teorią literatury, estetyką średniowieczną i środkami przekazu. Do jego najważniejszych publikacji przetłumaczonych na język polski należą: Dzieło otwarte, Pejzaż semiotyczny, Lector in fabula, Superman w literaturze masowej. Bogaty dorobek naukowy to zaledwie część obfitej i urozmaiconej twórczości Eco, obejmującej ponadto felietony, parodie literackie, komiksy, sztuki dla dzieci, przede wszystkim zaś kilka znakomitych powieści.
Wierny swemu przeświadczeniu, że podział na kulturę niską i wysoką nie ma żadnego uzasadnienia, a erudycję można z powodzeniem połączyć z sensacyjną akcją, w roku 1980 wydał swoją pierwszą powieść, Imię róży, która przyniosła mu wielką sławę i stała się jednym z największych bestsellerów w historii literatury. Przetłumaczona na trzydzieści języków, doczekała się również adaptacji filmowej. Kolejne powieści - Wahadło Foucaulta (1988) i Wyspa dnia poprzedniego (1994) oraz najnowsza Baudolino, dorównująca popularnością Imieniu róży - utwierdziły pisarską sławę Eco. Niezwykła umiejętność łączenia powieści sensacyjnej, historycznej i traktatu filozoficznego, ogromna wiedza oraz głęboka znajomość konwencji narracyjnych pozwalają mu tworzyć fabuły wielowarstwowe, atrakcyjne zarówno dla miłośników powieści detektywistycznych jak i czytelników o wyrafinowanych gustach literackich.
Co sądzicie o nim i jego dziełach? _________________ Here's Johny!
cdn. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moonshine_delirium Beginner

Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 49 Skąd: dark side of the moon Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 1:24 pm Temat postu: |
|
|
Czytałam tylko "Imię Róży" (jedna z moich ulubionych książek)...Głównie dlatego, że interesuję się średniowieczem, a ta książka ma jego cudowny klimat...Rzecz dzieje się w benedyktyńskim klasztorze, gdzieś we Włoszech. To niby jest kryminał, ale dla mnie - coś więcej. Duch tamtych czasów został tak świetnie przedstawiony, że czytając to dzieło aż czuje się zapach kościoła i słyszy ponure chorały gregoriańskie. Fascynująca książka...W przyszłości postaram się sięgnąć po więcej.. _________________ Nie zgadzam sie z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni bede bronia Twego prawa do ich g3oszenia
Wolter |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vilya Learner

Dołączył: 26 Sty 2006 Posty: 169 Skąd: Szczecin Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Ja również czytałam "Imię Róży", ale poza tym też "Zapiski na pudełku zapałek". Więcej jego książek nie czytałam, chociaż przyznam, że "Baudolino" od jakiegoś czasu czeka sobie na półce na swoją kolejkę do przeczytania.
Książki Eco są naprawdę niesamowite. "Imię róży" jest nie tylko świetnym kryminałem, ale też dobrą ilustracją średniowiecznej mentalności i zwyczajów. Wbrew pozorom najbardziej polubiłam w tej książce opisy, które były niesamowicie obrazowe i takie jakby mistyczne... Ciężko to wyjaśnić, ale po prostu wciągały dużo bardziej niż zwykły opis i sprawiały, że wszystko stawało przed oczami jak żywe.
Co do tej drugiej pozycji, czyli "Zapisków na pudełku zapałek", to tę lekturę polecam wszystkim. Doskonały cykl felietonów opowiadających o sprawach codziennych, ale znajdujących w nich ukryty sens, prawidłowości i absurdy, których nie zauważamy na co dzień. Książka, która nie tylko rozbawia, ale też w lekki i barwny sposób daje do myślenia.
Umberto Eco jest naprawdę niesamowitym pisarzem, który potrafi w przystępny i atrakcyjny dla czytelnika sposób przekazać treści głębsze, filozoficzne, który pomaga nam się czegoś nauczyć. Naprawdę świetna literatura i chyba każdy powinien znać chociaż jedną z pozycji tego autora. Przynajmniej tak mi się wydaje  _________________
gg: 9324217 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nadmartigan666 Moderator

Dołączył: 23 Lip 2005 Posty: 1022 Skąd: Z piekła rodem Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 4:03 pm Temat postu: |
|
|
"Imię róży"... Jedna z najciekawszych, a jednocześnie najcięższych w odbiorze książek, jakie kiedykolwiek czytałem. Naprawdę mnie zachwyciła. Zbieram się teraz do przeczytania czegoś jeszcze pana Umberto, ale czasu brakuje.
Co do stylu autora - wielu może zmęczyć, tak samo, jak Tolkien nudził wielu swoimi opisami. Dla mnie samo czytanie było jednak czystą przyjemnością i mogę spokojnie polecić tytuł każdemu. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
amb Beginner

Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 8:17 pm Temat postu: |
|
|
| Ja niestety nic nie czytałem z jego dzieł, ale oglądałem film ,,Imię Róży" i mi się bardzo podobał. Chyba przeczytam książkę w któryś dzień. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Vilya Learner

Dołączył: 26 Sty 2006 Posty: 169 Skąd: Szczecin Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Przeczytaj przeczytaj Naprawdę warto. Film jest oczywiście świetną ekranizacją, ale jednak książka ma ten swój niesamowity klimat i pozwala o wiele bardziej zgłębić całą istotę tej zbrodni, wczuć się w nastrój epoki i na pewno o wiele lepiej poznać bohaterów. To naprawdę wybitna książka, chociaż chyba trzeba mieć odpowiedni nastrój żeby ją przeczytać, bo to nie jest łatwa lektura do poduszki, ale coś co naprawdę wciąga i wymaga trochę myślenia od czytelnika. Jednak naprawdę warto  _________________
gg: 9324217 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaldorei Beginner

Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie kończę "Imię Róży" i powiem, że jestem zachwycona tą książką... Filmu nie oglądałam więc nie wiem co mnie podkusiło do tej lektury W każdym razie nie żałuje długich wieczorów poświęconych na czytanie i polecam książkę wszystkim  _________________ Wiec idź. Są światy inne niż ten. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Volcan Raven Beginner

|
Wysłany: Nie Kwi 16, 2006 7:11 am Temat postu: . |
|
|
Ciągle jest mowa o książce "Imię Róży" , a czy ktoś z Was czytał nowe dzieło Eco "Tajemniczy Płomień Królowej Loany"? _________________ Here's Johny!
cdn. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gabriel Iscariote Novice

Dołączył: 02 Maj 2005 Posty: 273 Skąd: Tam gdzie diabeł mówi "dobranoc"... Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Wto Kwi 18, 2006 9:33 am Temat postu: |
|
|
| Owszem, ja czytałem. Ale uważam, że nie pobije ona "Imienia Rózy". Ta książka to już klasyka i sztandarowe dzieło Eco. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pentesilea Zakonnik

Dołączył: 15 Paź 2005 Posty: 240 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 11:38 am Temat postu: |
|
|
| Przyznam się, że nie znam zbyt wielu tytułów tego autora. Poza "Imieniem Róży" jeszcze "Zapiski...", ale czytałam tylko to pierwsze. Uwielbiam książki osadzone w takim klimacie i czytało mi się ją znakomicie. Mam nadzieję, że zaraz po maturze nadrobię straty i zapoznam się z pozostałymi książkami. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wemes Beginner

Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 48 Skąd: Skąd Tylko Chcesz Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Pon Lip 17, 2006 12:42 pm Temat postu: |
|
|
Tak, zdecydowanie Imię róży jest najlepiej znaną książką Umberta Eco. Mnie również bardzo się podobała, i fabuła, i osadzenie w bardzo interesującym czasie. Poza tym, jest to ksążka także humorystyczna, chociaż zaskakująco niewleu czytelników to dostrzega. Ma charakter ukrytej parodii przedstawiąjącej średniowieczne realia i przede wszytkim popularne zakony. Umberto Eco prezentuje przedstawicieli różnych zakonów przypisując im odpowiednie wady.
A jednak sam motyw zbrodni i ślectwa wystarczy by zainteresować.  _________________
The question is not:"How far?"
The question is:
Do You possess the constitution and deep to faith to go as far as is needed? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
feng-shui Beginner

Dołączył: 16 Gru 2006 Posty: 92 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 5:59 pm Temat postu: |
|
|
Mnie osobiście najbardziej zachwyciło "Wahadło Foucaulta" ; być może dlatego, że jest pisana zupełnie innym stylem niż pozostałe utwory Eco i dlatego zaskakuje. Trzej mediolańscy intelektualiści, zainteresowani historią i naukami hermetycznymi, zaczynają snuć w niej hipotezy na temat tajnych zamierzeń templariuszy i legendarnych różokrzyżowców, którym przypisywano dążenia do zawładnięcia światem. Fabuła niby "zwykła" autorowi, ale uwierzcie - nie jest taka.
Również "Wyspa dnia poprzedniego" jest książką odbiegającą od sztandarowej fabuły i swoistego stylu autora; przedstawia niecodzienny obraz historii Europy okresu baroku "namalowany" wspomnieniami głównego bohatera - Roberta.
A "Imię Róży"? No cóż, myślę, że tutaj komentarz jest zbędny Zresztą i tak większość z Was ją czytała. Peesik.A tym co oglądali tylko ekranizację i się spodobała, proponuję przeczytać książkę. Będziecie mile zaskoczeni. _________________ Chcesz poznać moją tajemnicę? Kliknij poniżej...
http://s14.bitefight.onet.pl/c.php?uid=50239 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ewander Learner

Ostrzeżenia: 1/5
|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 5:49 am Temat postu: |
|
|
"Imię róży" to rewelacyjna powieść. Stanowi wizytówkę pisarza. Bo prawdę mówiąc to właśnie z tą książką jest on utożsamiany. Oprócz tej wizytówki czytałem jedynie "Zapiski na pudełku od zapałek" ale myślę o sięgnięciu po kolejne jego książki. Może już niedługo....  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaza_z Beginner

Ostrzeżenia: 1/5
|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Nie czytałam "Imienia Róży" chociaż posiadam tą książkę. Dostałam ją z pracy jako nagrodę, jest w twardej okładce i przeraża mnie jej grubość i ciężar.
A tak serio, to widziałam film i jakoś nie mogę się przemóc aby teraz przeczytać książkę. Ale ponieważ lubię czytać różne tematycznie książki, może któregoś dnia przemogę się.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
arianrhod Moderator

Dołączył: 15 Lis 2007 Posty: 241 Skąd: Galicja Ostrzeżenia: 0/5
|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 10:21 am Temat postu: |
|
|
"Imię Róży" to książka prawie doskonała, która mnie absolutnie zachwyciła. Autor, jako jeden z niewielu, wierzy w inteligencje czytelnika i dlatego traktuje go dość surowo, zmuszając do wysiłku przez trudny ( lecz jakże piękny ) język, ogromna ilość cytatów, dygresje i skomplikowaną konstrukcję powieści. Mnie osobiście zachwycił opis wędrówki Wilhelma i Adsa przez przemyślnie skonstruowaną bibliotekę oraz dyskusja dominikanów i franciszkanów, a także rozważania na temat niewieściej natury. obok udanej intrygi kryminalnej książka ma wspaniałą atmosferę i prezentuje świetny obraz średniowiecznego klasztoru. Ogromnym plusem jest także postać Wilhelma, możliwość posłuchania rozpraw kogoś takiego byłaby wspaniała. W ogóle dyskusje , które zostały opisane przez Eco to coś niesamowitego, aż żal, że nie można przenieść się do tego klasztoru benedyktynów. Film, choć dobry, przy książce blednie....
Aktualnie czytam "Wahadło Foucaulta", również dobra książka, ale nie porywa aż tak jak "Imię Róży"
Oprócz powieści Eco pisze także znakomite prace naukowe i eseje. Znam już tego troszkę, miedzy innymi dotyczące sztuki "Historię piękna" i "Historię brzydoty", "Szaleństwo katalogowania" czy " Dzieło otwarte". Trudne, ale warte spędzonego na lekturze czasu. _________________ nawet konstruktywna krytyka to krytyka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|